Den Palestinska Myndighetens president, Mahmoud Abbas, har förklarat för Hamas att de måste lämna över kontrollen av Gazaremsan nu vid månadsskiftet, eller ta konsekvenserna.

Abbas kommentarer uppmärksammades när en av hans medarbetare lämnade ett uttalande till det israeliska mediabolaget Kan. Kommentarerna kom, enligt Jerusalem Post, efter att ännu en samtalsrunda mellan Hamas och den Palestinska hade misslyckats i Kairo.

Jerusalem Post tillade att om Hamas vägrar att acceptera Abbas ultimatum hotar han att ställa in alla utbetalningar till Gazaremsan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade president Abbas för att förvärra situationen i Gaza genom att hålla inne med pengar. I en presskonferens i går hävdade Netanyahu att ’Abbas under det gångna året har försvårat tillvaron i Gaza genom att strypa penningflödet som skulle gått dit från den Palestinska Myndigheten. Netanyahu fortsatte enligt Ynet att angripa den palestinske presidenten: ’Abbas har stört alla FN:s försök att mildra den besvärliga situationen i Gaza. Många länder /…/ har kritiserat detta, och det med all rätt’.

Netanyahus kommentarer kommer att uppfattas som ironiska eftersom han inte nämner hur Israel strypt Gazaremsan genom sin belägring. Sedan 2007 belägrar Israel Gazaremsan till land, luft och sjöss. Man begränsar rörelsefrihet, handel och tillgång till havet. Belägringen har närmast kvävt remsan en gång växande ekonomi, förstört dess jordbrukssektor, och orsakat hög arbetslöshet.

De ekonomiska medel som både Netanyahu och Myndighetens företrädare refererar till inkluderar utbetalningar till fångar och till Myndighetens tjänstemän. I april upptäckte Myndighetens anställda i Gaza att deras löner hade minskat med minst 30%, och i vissa fall uppgavs minskningen ha varit hela 70%. I juni sa en talesperson för Palestinian Commission of Prisoners and ex-Prisoners’ Affairs, Hassan Abed Rabbo, att det palestinska finansdepartementet hade stoppat utbetalningarna till 277 palestinska fångar utan att berätta varför.

Den Palestinska Myndighetens vägran att betala löner och göra andra utbetalningar har tolkats som ett sätt att bryta Hamas nuvarande kontroll över Gaza. Myndigheten har fördubblat sina ansträngningar i samband med att Israel och Hamas förhandlat om vapenvila, eftersom detta hotat minska Myndighetens inflytande.

I juli förklarade den Palestinska Myndigheten att all hjälp som sänds till den belägrade Gazaremsan måste gå genom ’de legitima palestinska myndighetskanalerna’ i Ramallah, på den ockuperade Västbanken. Arbetsmarknadsminister Mamoun Abu Shahla sa att ’Det finns bara en regering i Palestina /…/ Den är ensamt ansvarig för arbetsmarknaden på Gazaremsan och Västbanken’. 

Det har varit spänt mellan Fatah (som dominerar den Palestinska Myndigheten), och Hamas, sedan Hamas valdes att styra Gazaremsan 2006. Efter valet vägrade Fatahs ordförande Abbas att avgå. Våldsamheter utbröt mellan de två grupperingarna, och 2007 splittrades Fatahs och Hamas samarbetsregering. Fatah tog över styret av Gazaremsan, medan Fatah behöll kontrollen över Västbanken. De två parterna har ännu inte lyckats nå en varaktig försoning.

Middle East Monitor (MEMO)

Publicerad på MEMO:s sida 5 oktober 2018

Artikelns avsändare är anti-israeliska Middle East Monitor (MEMO), och på sin hemsida illustrerar de denna text med ett verk av den ökände tecknaren Latuff. Vi vill påminna om att de artiklar eller avsändare som återges här i Israelnytt inte med nödvändighet delar eller avspeglar Vänskapsförbundets ståndpunkter. Detta gäller förstås samtliga artiklar utan det varje gång påtalas särskilt. /Red anm

Fler artiklar