Fattar verkligen inte Sveriges utrikesminister varför judar flyttar till Israel? Det kan ju inte vara möjligt, skriver ledarsidans Bawar Ismail.

Allt fler judar i Europa utvandrar till Israel. I Frankrike är det som tydligast. Efter flertalet antisemitiska vålds- och terrordåd har omkring 20 000 judar lämnat landet under de senaste åren. Även i Sverige finns en liknande trend. Här handlar det om ungefär ett 30-tal människor som utvandrar till Israel varje år.

Alla har så klart sina egna orsaker till varför man väljer att lämna Europa. Men det går inte att utesluta att en starkt bidragande orsak är den allt mer utbredda antisemitismen. Den bilden blir tydlig när man läser Expressens reportage från tidigare i år där svenskar som flyttat till Israel berättar om varför de lämnade Sverige. Rädslan för att visa upp sin judiska identitet i Sverige är en gemensam nämnare för samtliga personer som Expressen talade med.

På sistone har det skett flera allvarliga antisemitiska incidenter i Sverige.

Judar är "apornas och svinens avkommor" sade en imam i Helsingborg förra året.

Bara några månader därefter kunde man på Malmös gator höra demonstranterskandera: "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna". Detta skedde i samband med president Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden i Israel till Jerusalem.

Ytterligare ett demonstrationståg i Malmö ska ha skanderat: "Judarna ska komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända". Under den här tiden av protester mot Trumps ambassadflytt utfördes även allvarliga attacker mot judiska institutioner i Sverige. Brandbomber kastades mot det judiska kapellet i Malmö och synagogan i Göteborg.

Det är utifrån detta förståeligt varför svenska judar väljer att lämna Sverige. Och ett tragiskt bevis på att vi inte gjort tillräckligt för att motverka det växande judehatet.

Tyvärr verkar inte alla makthavare riktigt förstå sig på varför man som jude skulle vilja utvandra till Israel.

I en intervju med Judisk Krönika ger utrikesminister Margot Wallström (S) sin syn på saken. På frågan om utrikesministern kan förstå att det finns judar som upplever att Israel är tryggare än Malmö svarar Wallström: "Jag kan inte kommentera det, för jag vet inte hur de resonerar. Men att bo bakom murar…". Utrikesministern förtydligar: "Som princip är man sällan riktigt trygg bakom murar".

Det är högst anmärkningsvärda kommentarer som avslöjar en utrikesminister som är helt oförstående inför varför judar världen runt immigrerar till Israel.

Vad säger det om Europa, och om Sverige, om judar känner sig tryggare "bakom murar" i Israel än här i vårt land? Detta trots att nästan varje land i Mellanöstern är fientligt inställd till Israel, trots att terrororganisationer i regionen drömmer om att krossa Israel, trots att raketer från Gaza skjuts mot civila bostadsområden, trots allt detta känner sig judar tryggare i Israel än i Malmö.

Kan det kanske ha att göra med att man upplever att man inte tar antisemitism på allvar i Sverige, Margot Wallström?

Bawar Ismail

Ledare publicerad i Gefle Dagblad 28 mars 2018

Läs även: Bawar Ismail: Sverige ska inte hjälpa en regim som hyllar terrorister och knivmördare

Läs ävenBawar Ismail: Jo, Mellanösterns gayparadis är på riktigt

Fler artiklar