På måndagskvällen hade Vänskapsförbundet Sverige-Israel bjudit in tre personer från israeliska armén (IDF) tillhörande organisationen My Truth för att tala om den spända situationen mellan israeler och araber.

Riksdagsledamot Lars Adaktusson (KD), Vänskaps­förbundets ordförande, inledde kvällen med att påpeka hur passande föredraget var, med tanke på helgens oroligheter då omkring 700 raketer avsköts från Gaza mot Israel.

– Vi behöver göra mer, och vi behöver därför veta mer, menade Adaktusson då han presenterade talarna, IDF-soldaterna Avihai Shorshan, Eli Bogdan och Gilad Segal.

Shorshan berättade hur han under Gazakriget 2014 förfärats av hur snedvridet internationella medier beskrev händelserna och att han därför en kväll skrev ner några egna ögonvittnesskildringar i ett Facebookinlägg, som han avslutade med hashtaggen MyTruth (Min sanning).

Nästa morgon hade inlägget över sextusen delningar och hashtaggen spreds då fler började beskriva vad de sett och upplevt.

Detta ledde omsider till organisationen My Truth, som sedan dess inbjudits att tala bland annat i EU och FN.

Shorshan beskrev sin uppväxt i Gaza och hur fadern skjutits ihjäl i sin bil.

– Då kan man välja mellan att hata, fly eller fortsätta tro på det man gör och försöka hjälpa någon annan, sade han, och tillade att han valde det sista och anmälde sig som frivillig i Röda Davidsstjärnan.

– Kriget står inte enbart mot terrorn, utan mot hatet självt, sade Shorshan.

– Det är mänskligt att hata en fiende. Men frågan är vad du gör med hatet, hur du hanterar det. Armén lär oss att bli professionella, att kanalisera känslorna rätt. Vi tror på liv, inte död.

Eli Bogdan berättade hur ett självmordsattentat i Haifa även drabbat många araber, och hur detta fick honom att inse hur långt terrorister kan gå.

– De är villiga att döda även sina egna så länge de samtidigt kan döda judar, sade han.

Bogdan beskrev hur de ibland måste gå in i arabiska samhällen för att uppleta terrorister, som ofta gömt sig bland kvinnor och barn.

– De känner till våra order, att vi inte får skada barn. Men själva vet de att om de kan provocera oss, genom stenkastning, molotovcocktails och liknande, och då skadas på kuppen, så ger det god publicitet för deras del, sade Bogdan.

– Omvärlden rasar över att IS använder sig av barn. Men Hamas gör detsamma, och ingen protesterar.

Även vid gränsstängslet mot Gaza omger sig terrorister med barn och handikappade, berättade Gilad Segal.

– Vad gör man då, när folket stormar sig igenom stängslet? undrade han och pekade på dilemmat som blivit ett talessätt inom IDF: att allt är tydligare och enklare under lysrörsljus [på ett kontor] än ute i dagsljuset.

Stefan Dozzi, Vänskapsförbundets generalsekreterare, påpekar att det är viktigt att IDF-soldaters egna vittnesbörd kommer fram.

– Hamas har använt sig av mänskliga sköldar i många år. Det är inte alla som vet det, menar han.

Föredraget i Stockholm samlade omkring 170 föranmälda personer, vilket Dozzi menar pekar på att det finns efterfrågan på liknande event.

På onsdagen fick israelerna träffa partiföreträdare i riksdagen och tala på samma tema.

Karin Nytomt, Världen idag

Publicerad i Världen idag 8 maj 2019

Fler artiklar