I Jerusalem medger Urban Ahlin att det finns "meningsskiljaktligheter" men insisterar på att Stockholm är den judiska statens trofasta vän ["steadfast friend"].

Sverige är angeläget om att förbättra de nu allt annat än lysande relationerna mellan Stockholm och Jerusalem, sa talmannen för landets parlament under en tredagarstur i regionen.

"Syftet med mitt besök är att visa att det finns ett stort intresse på den svenska sidan att ha bra relationer med Israel", sa Urban Ahlin till Times of Israel. "Vi tror att det finns många områden där vi skulle kunna samarbeta ännu bättre än vi gör idag, till exempel när det gäller handel och IT", sa han, och tillade att Israel är känt för sina många Start ups.

"Israel ligger mig väldigt varmt om hjärtat. I det svenska parlamentet gör vi allt vi kan för att lyfta fram frågor som kampen mot anti-semitism", sa Ahlin.

När Sverige 2014 blev det första västeuropeiska landet att erkänna en palestinsk stat, så störtdök de de bilaterala förbindelserna med Israel. Spänningarna ökade efter att Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, gjorde en serie kontroversiella uttalanden, inklusive ett krav på att israeler skulle utredas för påstått utomrättsliga avrättningar av palestinier.

I december 2016 hotade israeliska företrädare att bojkotta Wallström under en planerad resa till regionen (en resa hon därefter ställde in). Tidigare i år avböjde premiärminister Benjamin Netanyahu att träffa Sveriges premiärminister Stefan Löfven i samband med att FN:s generalförsamling samlades i New York.

Ahlin, som slutade i Sverige regerande socialdemokratiska parti när han 2014 blev dess talman, bjöds in till Israel av Knessets talman Yuli Edelstein, som nyligen besökt Stockholm. Ahlin träffade Edelstein och flera parlamentsledamöter vid sitt besök i Knesset - där han mottogs av en hedersvakt - men han hade inga möten med några högre regeringstjänstemän.

I Ramallah hade han ett möte med den Palestinska Myndighetens premiärminister Rami Hamdallah, som använde tillfället till att uppmana fler europeiska länder att erkänna den palestinska staten.

Under en intervju i huvudstadens Mamilla Hotel nämnde Ahlin att mer än hundra av världens länder erkänt Palestina innan Sverige gjorde det, och tillade att Stockholm inte ångrar sitt beslut.

"Den svenska regeringen har fattat beslutet att erkänna [Palestina]. Det är Sveriges policy. Och det kan inte återkallas", sa han. "Jag tror inte att någon kommer att ta tillbaka det, ens om det var möjligt", sa han.

"Jag är helt säker på att många i Sverige inser att erkännandet av Palestina skulle uppröra många israeler. Det skulle vara naivt att tro något annat. Som talman kan jag också säga att det finns ett brett - och mycket starkt - stöd i Sveriges riksdag, från vänstern till högern, för en tvåstatslösning".

"I själva verket vet israelerna mycket väl att Sverige är en pålitlig vän till Israel. Och vi har visat det i historien, och vi kommer att visa det i framtiden".

Han sa att de flesta israeler inte uppfattar Sverige som fientligt till Israel.

"Jag tror att vanliga israeler vet vad Sverige är. Det är en modern välfärdsstat, ett öppet samhälle, väldigt demokratiskt. Det är ett samhälle som står upp för internationell rätt och mänskliga rättigheter", sa han, och citerade kända svenskar som räddat judar under Förintelsen, som Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte.

Han hänvisade till det konstutionella kravet på att som talman vara politiskt neutral, när han vägrade att i detalj gå in på Wallströms kontroversiella uttalanden, som Netanyahu förra året kallade "immoral" och "stupid".

"Vi kan ibland ha olika åsikter om saker. Det är helt normalt i alla internationella sammanhang. Men vi vill ha goda relationer."

Raphael Ahren

Artikeln publicerades i Times of Israel 16 november 2017


Notera att översättningen av talmannens uttalanden inte är officiell, utan har gjorts av oss. De exakta formuleringarna återges i förstås i den länkade artikeln ovan. /Red anm.

Fler artiklar