Spänningarna mellan Israel och Palestina ökar sedan Trump utropat Jerusalem huvudstad i Israel – samtidigt har en synagoga i Göteborg attackerats. 

Nu håller Vänskapsorganisationen Sverige-Israel en manifestation i Stockholm.

– Vi vill visa vår solidaritet med offren för den frukansvärda antisemitismen som vi har i det här landet, säger Lars Adaktusson (KD). 

"Våld och hot mot judar i Sverige har nått en ny bottennivå", skriver arrangörerna i Vänskapsorganisationen Sverige-Israel inför den manifestation för Israel och mot antisemitism som hålls i dag på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

– Jag hoppas att det kan leda till en bredare diskussion om vad vi ska göra åt antiseministmen. Människor lever i rädsla för att de är judar, säger Lars Adaktusson.

EU-parlamentarikern och Kristdemokraternas andre vice ordförande är en av talarna under manifestationen, tillsammans med bland andra Israels ambassadör Ilan Ben-Dov och Marcus Birro.

Manifestation mot antisemitism i Stockholm

Adaktusson har i veckan också medverkat i SVT:s "Opinon live" om antisemitism och Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Engagemanget för Israel började under åren som mellanösternkorrespondent för SVT. 

– I takt med att jag har sett hur det ser ut på plats har jag också fått ett engagemang för Israel och den utsatthet som de lever med. Landet är omgivet av brutala diktaturer och de värsta terrororganisationerna som finns i världen. Det finns en felaktigbild av skildningen av Israel, säger han.

Lars Adaktusson kallades "olämplig och extrem"

Inför programmet kritiserades Adaktusson av utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö. I ett sms till SVT Nyheter skriver han att "Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person när det gäller denna fråga"

– Jag tycker att den där typen av starka ord säger mer om de som uttalar dem än om mig. Jag har inga extrema uppfattningar. Jag står på stadig demokratisk grund och arbetar för att Sverige och Israel, och Europa och Israel, ska ha bättre relationer, säger Lars Adaktusson.

Margot Wallström avböjde själv att medverka i debattprogrammet. Times of Israel har nyligen rapporterat att landets premiärminister Benjamin Netanyahu nobbat ett möte Stefan Löfven, på grund av Sveriges beslut att erkänna Palestina som stat 2014.

Filippa Rogvall

Nyhetsartikel publicerad i Expressen 17 december 2017

Fler artiklar