I en debattartikel i amerikanska New York Times hävdades nyligen att ’det är högst troligt att Jesus, född i Bethlehem, var en palestinsk man med mörk hy’. Påståendet upprepades av en kongressledamot med tillägget: ’Vet de (kristna) inte att Jesus var palestinier?’.

 
Simon Wiesenthalcentrets Abraham Cooper hör till dem som reagerat mycket starkt på försöket att skriva om historien. En artikel i Jerusalem Post av Maayan Jaffe-Hoffman återger Coopers respons, som här publiceras något justerad.

 
Påståendet att Jesus skulle ha varit palestinier är så bisarrt att man måste fråga sig vad någon tror sig vinna med ett sådant uttalande.
 
För dem som inte kan den teologiska eller historiska bakgrunden innebär mytbildningen att de ser palestinsk historia i ett helt annat perspektiv, en palestinsk historia som annars inte hade sträckt sig särskilt långt tillbaka i tiden. Om någon påstår att Jesus var palestinier för 2.000 år sedan skapar det intrycket att judar ockuperar palestinskt land.
 
Och för dem som inte gillar judar skapas en dödlig kombination när de historiska myterna möts: att judarna skulle ha dödat Jesus och att de nu gör likadant mot hans efterkommande.
 
Myten att Jesus var palestinier började spridas på Yassir Arafats tid, av hans närstående rådgivare, den kristna palestiniern Hanan Ashrawi. Sedan dess har påståendet dykt upp med jämna mellanrum.
 
Tanken på att Jesus skulle ha varit palestinier är så absurd att det är hisnande. Jesus föddes i Bethlehem. Tänk på vilka hans föräldrar var – hans mor, Maria var trolovad till Josef, en snickare. I evangelierna nämns aldrig Palestina, bara Judeen, som var platsen där Jesus levde.
 
Om palestinierna skulle erkänna att Jesus var jude, så skulle också deras påståenden om att judarna inte kom förrän 1948 för att ockupera de palestinska urinvånarnas land, avslöjas som absurda.
 
Kongressledamoten Ilhan Omar vet att hennes påstående är falskt, men inser också dess inneboende styrka. Hon har gjort flera uttalanden i linje med detta, som alla handlar om att skriva om historien, och få folk att tro att det palestinska folket skulle ha en flertusenårig historia.
 
Cooper beskriver Omar som en ”smart antisemit”, och påtalar det oerhörda i att myten numera kan spridas av någon som valts in i den amerikanska kongressen. Han fortsätter med att uttrycka sin förvåning över att New York Times ens tog in en debattartikel med en sådan formulering. Den typen av information förväntar man sig snarare på facebook och twitter där användare lättare kan komma undan med fake news, konstaterar Cooper.
 
Lösningen, avslutar Cooper, handlar om utbildning:
 
Det är extremt viktigt för världens judenhet, och judiska familjer att lära de sina, och noga studera den fantastiska kärleksrelation som i över tre tusen år funnits mellan folket och landet. Utbildade judar och kristna har ett ansvar att bemöta alla försök att skriva om historien.
 
Rabbi Abraham Cooper
the Simon Wiesenthal Center
 
Återgivet av Maayan Jaffe-Hoffman i Jerusalem Post 25 april 2019


Simon Wiesenthal Center
http://www.wiesenthal.com/

Fler artiklar