FN: s generalsekreterare Antonio Guterres lovade att vidta åtgärder för att avsluta antisemitismen och kallade förnekandet av Israels rätt att existera en modern form av anti-judisk hat.

Vid ett tal, i söndags kväll, i samband med judiska världskongressens plenarsammanträde i New York, sade Guterres att han inte kunde kontrollera alla uttryck av fördomar mot Israel i FN. Men han sa att Israel har rätt att bli behandlad som vilken annan medlemsstat som helst.


"En modern form av antisemitism är förnekandet av Israels rätt att existera," sade Guterres. "Som FN: s generalsekreterare kan jag säga att staten Israel måste behandlas som någon annan stat, med exakt samma regler."

Israels, och amerikanska tjänstemän, tillsammans med Israels anhängare, har länge anklagat Förenta nationerna för’ fördomar mot Israel. Enligt U.N. Watch, en pro-israelisk grupp, som övervakar det internationella organet, fördömde FN: s generalförsamling Israel 20 gånger 2016, jämfört med sex fördömanden mot resten av världen tillsammans.


Men Guterres betonade att vikten av att behandla landet rättvist, betyder inte att han alltid kommer att vara överens med alla beslut, och regeringsståndpunkter, som fattas av någon regering som sitter i Israel" men tillade  "den absoluta obestridliga rätten att Israel ska existera, och att leva i fred och säkerhet med sina grannar. "Han förespråkade också för  inrättandet av en palestinsk stat.

"Ni kan vara helt säkra på att jag som FN: s generalsekreterare kommer att stå i förgrunden i kampen mot antisemitism, och säkerställa så att FN kan vidta alla möjliga åtgärder för att antisemitism skall fördömas, och om möjligt utrotas från jordens yta ", sa Guterreres
 
Följande text är ett kortare utdrag. Artikeln i sin helhet går att läsa via Jewish Telegraph Agency

Fler artiklar