I dag, på den judiska högtiden Jom Kippur, marscherar nazister på Göteborgs gator. Att detta är en mening som behöver skrivas 2017 känns bedrövligt.

Hela min politiska gärning har drivits av vad jag lärde mig i skolan om Förintelsen. Att det kan finnas ett organiserat hat mot en viss grupp människor går emot all vad jag tror på och allt vad jag kämpat för. Det är vidrigt synsätt på människan.

En av mina käraste och äldsta vänner heter Joost Lakmaker. Han är över 90 år gammal och överlevare av Förintelsen. Det smärtar mig att Joost ska behöva se det som sker i Göteborg idag.

Att ovillkorligen fördöma antisemitism – och alla former av rasism och religionsförtryck – är en demokratisk skyldighet. Jag och regeringen ser med stor oro på utvecklingen både här hemma och i världen, och vår del i kampen mot de här yttringarna är orubblig.

Justitieministern har börjat en process för att reda ut om vi har de lagar och regler som krävs för att lösa det samhällsproblem som dessa extremister utgör.

Vi bevittnar ökad intolerans och hat i Sverige, i Europa och runt om i världen. Denna intolerans och detta hat är ofta riktad mot minoritetsgrupper, men det är ett hot mot oss alla och mot demokratin – en demokrati som vi i Europa har kämpat hårt för.

Nu är det allas vårt ansvar att se till att historien aldrig upprepar sig.

Margot Wallström
Utrikesminister (S)

Publicerad på egna facebooksidan 30 september 2017


- - -

4b. Därför är det väldigt svårt att ta utrikesministerns ord på allvar
av: Viktor Hardarson

Jag hoppas verkligen att dina senaste poster markerar ett nytt paradigm i ditt förhållande till judar och Israel.

Men det är väldigt svårt att ta dina ord på allvar. Jag vet att nästan ingen svensk jude tror på vad du säger, inte heller många Israelvänner och ännu färre Israeler. Det är inte så att vi inte vill att du skall stå upp för judar, både i Sverige och utomlands (antisemitismen ökar i Europa om flera hundrad procent varje år nu och judar har börjat fly Europa till Israel, Kanada och USA. Svenska judar inkluderade) men dina handlingar hittills gör det omöjligt för oss. Vi skulle jubla och dansa och ta emot dig med öppna armar om du fördömde Abbas ständiga uppmaningar till terrorism mot Israel, om du istället för att sitta ner med antisemitiska institutioner så som UNRWA och OIC, så som du gjorde den 22 september (https://www.un.org/.../strong-diplomatic-and-donor.../). Organisationer som är notoriska för antisemitism. OIC är till exempel en organisation som vill förbjuda "freedom of speech", som vill ta upp både hädelselagar och sharia i hela världen och inte accepterar Förenta Nationernas stadgar om de mänskliga rättigheterna, utan har sina egna som endast gäller muslimer. (du kan läsa mer om den här: https://sv.wikipedia.org/.../Kairodeklarationen_om_de_m... )

UNRWA använder skolböcker som indoktriner palestinska barn med våld, förnekelse, svek och demonisering av judar. Dessa skolböcker har ersatt Israel med namn som "Zionistiska ockupationsmakten" och innehåller dikter som glorifierar martyrdöden och jihad. (länk här: http://www.wiesenthal.com/site/apps/nlnet/content.aspx...)

Din mun säger ett. Dina handlingar annat. Så om du istället för att omfamna antisemiter, själv hamna på Simon Wiesenthals lista över antisemiter, anklaga endast Israel för utomrättsliga avrättningar när de försvarar sig mot terrorister och inte vara "persona non grata" i Israel och istället började visa samma moraliska klarsynthet och när du sa att Saudiarabiens rättssystem var från medeltiden (det gjorde du helt rätt) när det kommer till Israel. Det vore intressant att se och höra dig protestera mot UNESCOs historierevisionism när de hävdar att Israel inte har någon rätt till Klagomuren eller Patriarkernas Grav eller publikt skälla ut Mahmoud Abbas för att inte hålla demokratiska val i de Palestinska områdena på Gaza och i Judea och Samarien och hans fängslande av oliktänkande. Du kan också kräva svar av honom varför så många miljarder av internationellt bistånd hamnar i hans egen ficka eller varför han har en karta på sitt kontor i Ramallah där Israel inte existerar eller till och med varför det är dödsstraff för hans folk att sälja egendom till Israeler? Straff som har utförts allt för ofta de senaste åren. Och vad menar Abbas när han säger att han aldrig kommer att acceptera att en enda jude skall få bo i en framtida Palestinsk stat?

Vi Israelvänner och judar VILL tro på dig. Vi vill ha dig i "samma lag", vi vill så mycket att du vore en person som vi kunde lita på slog vakt om vårt välbefinnande...

men det går inte...

Och det kan endast du göra nånting åt....

Mvh 
Viktor Hardarson 
Styrelseledamot i Samfundet Sverige-Israel i Stockholm

Publicerat som svar på Margot Wallströms inlägg ovan, 30 september 2017

Fler artiklar